Samsung 43Q60C Unboxing

Samsung 43Q60C 50Q60C 55Q60C 65Q60C 85Q60C Review Pret Pareri

Televizorul Samsung 43Q60C, QLED, 2023 este subiectul acestui review. De asemenea vezi pret pentru acesta. Pentru că se vinde, avantajos pentru tine. Celelalte diagonale, 50Q60C 55Q60C 65Q60C 85Q60C fac parte din aceeași serie, Q60C.

Nu știam dar se pare că HDR (High Dynamic Range) dublează consumul. Oricum, conform noilor norme, se încadrează doar în F / G. Acuma, să nu credeți că vă umflă factura la electricitate cu mult peste o altă categorie mai economică… doar normele sau asprit.

Avantaje QLED – 43Q60C

  • Luminozitate: încă de la prima utilizare am observat o luminozitate mai mare, și contrast mai bun față de Televizor Samsung 43CU7172 50CU7172 55CU7172
  • Durabilitate mai mare, păstrează calitatea imaginii o perioadă mai lungă de timp.
Samsung 43Q60C - Remote control

43Q60C Unboxing

Suporturile, cablul de alimentare si telecomanda sunt ambalate individual.

Cablu de alimentare fără împământare.

Vedeți în clipul video youtube cum se montează suportul.

43Q60C are telecomanda cu acumulator, încărcare solara si USB. Merită să vă luați si o telecomandă cu taste numerice.

TV Samsung 43Q60C Conectivitate

Conectivitate Samsung 43Q60C 50Q60C 55Q60C 65Q60C (specificații)

HDMI 2.1, cu enhanced Audio Return Channel (eARC), două porturi USB, unul cu alimentare de 1A, slot card CI+, ieșire digitală optică pentru sunet, toate aceste dotări sunt cumva standard deja pentru un televizor în 2023. Samsung nu face excepție, inclusiv conectivitate cu alte dispozitive gen sound bar pe bluetooth, sau configurarea unei telecomenzi universale, conectarea prin AirPlay la iPad.

Samsung 43Q60C Meniu sistem

Meniu sistem al 43Q60C Samsung

Are cam tot ce vrei… dar o primă diferență față de Televizor LG 43UR81003LJ 50UR81003LJ 55UR81003LJ este că cel din urmă are niște setări interesante pentru părinți, inclusiv rapoarte!?

Setări expert pentru imagine fac calibrarea posibilă aproape de perfecțiune. Modurile de imagine cu atât mai mult înlesnesc obținerea unei imagini de o temperatură optimă pentru ochi.

Scanarea canalelor tv digital sau analog este o joacă de copii. Încă de la prima setare ești îndrumat cu un wizard.

Că tot am făcut o comparație cu LG-ul de care ziceam mai sus, un avantaj la Samsung este timpul de răspuns la activarea și navigarea prin meniul sistem. Samsung este mai rapid. Poate pare un moft să ai pretenția ca opțiunile să fie afișate rapid, însă credeți-mă pe cuvânt, se poate să fie rău, rău… Să tot aștepți încărcarea… a ce? A unui meniu simplu? Aici nu am înțeles niciodată de ce webOS-ul este așa lent. Încă de la primele apariții de LG cu webOS s-a constatat acest lag mare la meniu.

La 43Q60C e clar că trebuie să vă luați o telecomandă secundară.

Samsung 43Q60C - Calibrate image

Samsung 43Q60C – Calibrare

Fiind al 3-lea televizor Samsung din seria 2023, pot zice că este o similitudine în ceea ce privește setările din fabrică pentru culori, și anume că fiind implicit pe “Rece”, temperatura de culoare este undeva la 12000-13340K în timp ce peste tot se “militează” pentru o temperatură mai caldă a imaginii pentru protecția ochilor. Monitorul DELL ce-l folosesc are ceea ce se numește “ComfortView”, apoi la telefonul mobil este “Eye comfort shield”, la iPad de asemenea “Night mode” în care culorile sunt mult mai calde. Așadar targetul de care zic în prezentarea video, este un standard acceptat. Nu știu de ce Samsung, dar și alți producători seteaza imaginea pe rece. De fapt, bănuiala este că vor să aibă culori mai “saturate” când sunt în modul “magazin”, expuse pe rafturi. Probabil unii cumpără televizoarele ca și pâinea de la brutărie…

În fine, ideea este că la televizoarele Samsung, prima și prima oară setez Ton Culoare pe Cald2. Această singură setare și face ca imaginea să fie mult, MULT mai aproape de target. Ulterior am ajustat tonul de ALBASTRU în sensul reducerii valorii până am obținut în jur de 6520K. Urmăriți prezentarea video pe mai jos pentru a vedea complet toți pașii și valorile pentru calibrare.

Samsung 43Q60C - Game mode

Samsung 43Q60C – Bara de jocuri

Pentru a activa Bara de jocuri, accesați în meniul sistem, categoria Conexiune – Setări Mod Joc și activați Mod Joc. Consumul de energie poate crește, cel puțin așa suntem avertizați.

Pentru a afișa bara de jocuri, apăsați și mențineți tasta “Play / Pause” de pe telecomandă (chiar lângă tasta Home… nu că ar avea o sumedenie de butoane telecomanda de la Samsung)

Se activează și:

  • Punct țintă virtual
  • Setări Motion Plus pentru jocuri
  • HDR jocuri – care însă va fi activ doar dacă jocul are suport pentru HDR.

Am conectat un XBOX ONE care, teoretic are suport pentru VRR iar 43Q60C are un status în partea de jos a barei de joc în care apare Dezactivat, iar din consolă nu pot activa. Acum, ori trebuie să testez pe XBOX Series X, ori Samsung a implementat bara de jocuri generic, și chiar dacă apare ca status și în help, posibil să nu suporte. Dar asta rămâne să verific din nou și pe celălalt XBOX.

În specificații, pe siteul Samsung, este trecut că nu are Freesync sau G-SYNC, deci tare mi-e că statusul de VRR este fix degeaba acolo. Mai degrabă încurcă.

Se pare că Televizor Samsung 43CU8572 50CU8572 55CU8572 nu are acest panou de joc. Este una dintre diferențele notabile față de 43Q60C.

43Q60C Input lag

Dat fiind că cu câtva timp în urmă se vehiculau latențe de ordinul zecilor de ms (gen 60-70 ms) din cauza procesării de imagine, cred că o întârziere de 13.7 milisecunde este rezonabil pentru gameri. Nu sunt expert în jocuri, dar cele de tip FPS sau de curse au nevoie de o latență cât mai mică și cred că o valoare în jur de 10 este performanță actuală.

Prin activarea modului joc imaginea devine mai luminoasă, pentru că probabil se renunță la funcțiile de economisire, și se dezactivează procesările de imagine, astfel încât nu doar latența pe intrarea HDMI să fie cât mai mică ci și timpul de răspuns (schimbarea rapidă dintr-o stare în alta a pixelilor).

Samsung 43Q60C - Mediaplayer

Samsung 43Q60C – Mediaplayer

Parese că Samsung, Tizen-ul de fapt, a cam ajuns la o versiune “matură” al mediaplayerului pentru că practic au cam ajustat toate setările pentru subtitrare, scroll, fișiere suportate. Partea proastă este că au renunțat la standardul audio DTS și fișierele MKV cu astfel de track audio, nu sunt suportate. Dar merg cele cu Dolby Digital.

Desigur, suport pentru DLNA, accesarea fișierelor din rețeaua locală, cu un media server.

Samsung 43Q60C 50Q60C 55Q60C Web browser

43Q60C – Web browser test

Ce am constatat eu folosind web browserul (aplicația Internet) din Tizen-ul Samsung 2023… Păi e cam lent. Da, se încarcă, scroll-ul la clipurile Youtube este ok, dar se încarcă foarte greu pagina web al youtube. Până se mai afișează și termenii și condițiile, până se închide să se încarce din nou… trece ceva timp. Parcă nici cache-ul nu și-l face prea grozav. Este cumva de înțeles, dacă spațiu de stocare total este sub 4GB, vă dați seama că nici cu memoria RAM nu stă grozav, deși nu arată undeva cât are.

Dar… repet, DAR, să nu uităm că este vorba despre un televizor care are totuși un browser cu tab-uri, chiar dacă multitaskingul este de fapt absent, pentru că dacă pe un tab ai deschis un clip youtube și treci pe alt tab, youtube este pus pe pauză.

La fel, ca și de atâtea generații Samsung, unele aspecte zici că au înghețat în timp. Probabil și versiunea de Tizen Browser este deja același de la generație la alta.

Înțeleg strategia de marketing de a lansa produse noi în fiecare an… mai schimbi rama, standul… dar diferențele notabile gen QLED, nVidia geForce Now, Remote desktop, Meeting etc… sunt mult peste un amărât de browser la care puteau și ei lucra, nu?

Samsung Q60C Tizen Smart Ambient mode

Modul Ambient

Cred că treaba asta nu a fost “inventată” pentru televizoarele pe stand… ci mai degrabă pentru seria nouă de “frame”-uri, adică televizoarele “tablou”, adică nah, din lipsă de idei noi ce s-au gândit? Hai să promovăm televizoarele Samsung și ca “înlocuitoare de tablouri”. Îți asigură și tot felul de “teme” cu peisaje, sau poți să-ți pui tu o librărie de poze, când vine cineva în vizită să apară un slideshow cu pozele tale din concediu…

Ecranul intră în ceva mod mai economic și poți seta timer să se oprească. Poate Ambient este varianta TV la șeminee electrice care afișează o “flacără”? 🙂 Cine știe, promovat, ar fi unii care ar putea vedea asta ca o mega opțiune în casa lor.

Samsung Q60C nVidia geForce Now

Samsung Q60C – nVidia geForce Now

E clar, una dintre cele mai faine colaborări între producătorii de televizoare și nVidia. Transformarea televizorului în “consumator” de cloud gaming. Ca și la sistemele de operare, mutarea în cloud a hardware-ului pentru jocuri, cel mai mare consumator de performanță, a fost o idee care s-a concretizat, începând cu 2021 și pentru televizoare. Nu mai ai grija configurației calculatorului sau ultima apariție de XBOX, Playstation… dar desigur, că nu este gratuit. Plătești 10 sau 20 EUR pe lună pentru prioritate pe serverele nVidia. Apoi doar la 20 EUR ai acces la un RIG cel mai performant. Ai nevoie și de conexiune bună la internet. Recomandat este să ai netul pe cablu.

Dar geForce Now nu se folosește doar pe televizoare… se pare că este în creștere numărul utilizatorilor care se mulțumesc cu cloud gaming.

Puteți testa platforma gratuit, juca jocurile ce le aveți deja cumpărate pe Steam, doar că accesul la server este în funcție de solicitare și uneori timpul de așteptare depășește răbdările.

Review video pentru Samsung 43Q60C

Review text e una, o imagine face cât o mie de cuvinte. Recomandat este să urmăriți acest clip:

Alte review-uri

NU cumpăra televizor până nu vezi acest ghid: Ce televizor sa cumpăr / aleg

Concluzie la 43Q60C

Samsung 43Q60C este peste celelalte televizoare testate însă nu am reușit să activez VRR (pentru că foarte probabil nici nu-l are). Ca imagine excelează, în special la luminozitate. Game mode-ul, cu al său panou dă senzația că este un game TV, cu un timp de răspuns mic și input lag acceptabil. Preț just pentru ce oferă, în special dacă-l prindeți la la această promoție.

Review in curs de completare…


Acest review nu este sponsorizat. Am cumpărat televizorul din fonduri proprii. Dacă vrei să susții acest site, folosește linkurile de redirecționare către parteneri.

Sigilat: Oferta actuală.

sau

Cumpără televizorul prezentat.
Resigilat, în stare impecabilă, factură și garanție.
Vezi preț TV Samsung seria Q60C


Dă like paginii noastre de facebook și află primul când vindem televizoarele prezentate, la cel mai bun preț.

Review și tutoriale televizoare. Abonează-te pentru prezentări relevante!

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *