VRR Variable Refresh Rate G-Sync - Ce este?

VRR, Variable Refresh Rate, G-Sync – Ce este?

Variable Refresh Rate (VRR) sau “Rata de Reîmprospătare Variabilă” reprezintă o tehnologie utilizată și la televizoare pentru a îmbunătăți afișării imaginilor și reducerea efectelor de screen tearing și/sau stuttering.

Înainte de tehnologie VRR, televizoarele funcționau la o rată de reîmprospătare fixă, de exemplu 50, 60 sau 144 Hz, ceea ce înseamnă că afișajul se reîmprospătează la această rată fixă, indiferent de câte cadre pe secundă (Frames Per Second) sunt generate de calculator sau o consolă de jocuri. Iar cadrele în jocuri solicită variabil puterea de calcul și deci FPS variabil, rezultând o desincronizare și deci:
screen tearing – două cadre sunt afișate simultan, rezultând într-o imagine “sfâșiată” sau ca un flicker,
stuttering, când imaginile par să sară sau să încetinească în mod neregulat.

Cu VRR, televizorul poate să-și ajusteze automat rata de reîmprospătare pentru a se potrivi cu rata de cadre generată de PC / consolă.

De exemplu, dacă jocul rulează la 45 FPS, afișajul poate să funcționeze la 45 Hz, ceea ce reduce screen tearing-ul și stuttering-ul. Dacă rata de cadre crește la 60 FPS sau mai mult, afișajul se poate ajusta corespunzător. Prin urmare, imaginile sunt afișate mai fluent, fără întreruperi.

Tehnologiile VRR sunt de la NVIDIA: G-Sync, AMD: FreeSync și VESA: Adaptive-Sync. Aceste tehnologii sunt disponibile pe diferite tipuri de monitoare și televizoare și necesită compatibilitate atât din partea dispozitivului sursă (calculator, consolă), cât și a afișajului pentru a funcționa în mod corespunzător.

VRR este specific standardului HDMI 2.1. Așadar este nevoie să folosiți un cablu HDMI compatibil 2.1. Pentru a testa această capabilitate am folosit XBOX Series X, pe un televizor LG 43UR81003LJ la care am activat Game Optimizier-ul.

Televizor LG 43UR81003LJ VRR Variable Refresh Rate G-Sync Game Optimizer

FPS – frames per second este afișat și sincronizat cu sursa, în cazul de față consolă. Dacă folosiți un PC, placa video trebuie să fie compatibilă HDMI 2.1


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *